In dit artikel

Waar op letten bij een Abonnement afsluiten Een Checklist

Waar op letten bij een Abonnement afsluiten? Een Checklist

In dit artikel

Als abonnement specialist weet ik als geen ander dat het afsluiten van een abonnement een belangrijke keuze is. Of het nu gaat om een telefoonabonnement, streamingdienst of sportschool abonnement, het kan een grote impact hebben op je financiën en dagelijkse leven. Daarom is het belangrijk om goed na te denken voordat je een abonnement afsluit en daarbij is het handig om een checklist te gebruiken. In dit artikel zal ik een checklist met belangrijke punten bespreken waar je op moet letten voordat je een abonnement afsluit.

Key Takeaways

 1. Lees altijd de voorwaarden van een abonnement voordat je deze afsluit om onverwachte kosten of beperkingen te voorkomen.
 2. Maak een kostenoverzicht om de totale kosten van het abonnement inzichtelijk te maken en vergelijk deze tussen verschillende aanbieders.
 3. Kies voor een betrouwbare aanbieder met goede klantenservice en support, en weet welke opzegmogelijkheden er zijn voordat je het abonnement afsluit.
Waar op letten bij een Abonnement afsluiten Een Checklist

Check de voorwaarden

Als je een abonnement afsluit, is het van groot belang om de voorwaarden goed door te nemen. Het kan namelijk voorkomen dat bepaalde voorwaarden niet gunstig zijn voor jou als klant. Hierbij kan je denken aan een beperking in het gebruik van het abonnement of extra kosten die buiten de maandelijkse abonnementskosten vallen. In de voorwaarden kan ook de opzegtermijn en opzegkosten worden vermeld.

Bij het lezen van de voorwaarden is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

 • Beperkingen: zijn er beperkingen in het gebruik van het abonnement? Bijvoorbeeld beperkte datalimieten bij een telefoonabonnement of beperkte toegang tot bepaalde faciliteiten bij een sportschoolabonnement.
 • Extra kosten: zijn er extra kosten naast de maandelijkse abonnementskosten? Bijvoorbeeld kosten voor het gebruik van bepaalde diensten of extra kosten bij het wijzigen van het abonnement.
 • Opzegtermijn: wat is de opzegtermijn van het abonnement? Hoe lang van tevoren moet je opzeggen en wat gebeurt er als je te laat opzegt?
 • Opzegkosten: zijn er opzegkosten verbonden aan het abonnement? Zo ja, hoe hoog zijn deze kosten?

Daarnaast is het belangrijk om de juridische taal in de voorwaarden goed te begrijpen. Als je niet goed begrijpt wat er staat, kan het verstandig zijn om dit te laten uitleggen door een expert of jurist.

Waar op letten bij een Abonnement afsluiten Een Checklist

Kostenoverzicht

Bij het afsluiten van een abonnement is het verstandig om een kostenoverzicht te maken. Zo krijg je een goed beeld van de totale kosten die je zal maken gedurende de looptijd van het abonnement. Het is belangrijk om niet alleen naar de maandelijkse abonnementskosten te kijken, maar ook naar eventuele andere kosten die hierbij komen kijken.

Bij het maken van een kostenoverzicht is het verstandig om op de volgende kosten te letten:

 • Maandelijkse abonnementskosten: wat zijn de maandelijkse abonnementskosten van het abonnement?
 • Aansluitkosten: zijn er aansluitkosten verbonden aan het abonnement?
 • Administratiekosten: zijn er administratiekosten verbonden aan het abonnement?
 • Kosten voor extra diensten: zijn er kosten verbonden aan het gebruik van extra diensten, zoals het bellen naar het buitenland of het gebruik van extra data?
 • Wijzigingskosten: zijn er kosten verbonden aan het wijzigen van het abonnement?
 • Opzegkosten: zijn er opzegkosten verbonden aan het abonnement?

Het is belangrijk om deze kosten te vergelijken tussen verschillende aanbieders. Zo kan je een weloverwogen keuze maken en voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Opzegmogelijkheden

Het kan voorkomen dat je het abonnement wilt opzeggen voordat de looptijd is afgelopen. In dat geval is het belangrijk om te weten wat de opzegmogelijkheden zijn en wat de eventuele kosten zijn die hierbij komen kijken.

Bij het bekijken van de opzegmogelijkheden is het verstandig om op de volgende punten te letten:

 • Opzegtermijn: wat is de opzegtermijn van het abonnement? Hoe lang van tevoren moet je opzeggen en wat gebeurt er als je te laat opzegt?
 • Opzegkosten: zijn er opzegkosten verbonden aan het abonnement? Zo ja, hoe hoog zijn deze kosten?
 • Manieren van opzeggen: op welke manieren kan je het abonnement opzeggen? Kan dit bijvoorbeeld via de telefoon, e-mail of online?

Het is verstandig om deze opzegmogelijkheden te vergelijken tussen verschillende aanbieders. Zo weet je wat je kan verwachten en voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Waar op letten bij een Abonnement afsluiten Een Checklist

Klantenservice en support

Een goede klantenservice en support zijn belangrijk bij het afsluiten van een abonnement. Zo kan je bij problemen of vragen snel geholpen worden. Het is verstandig om te bekijken welke ondersteuning je kan verwachten van de aanbieder.

Bij het bekijken van de klantenservice en support is het verstandig om op de volgende punten te letten:

 • Bereikbaarheid: op welke manieren kan je contact opnemen met de klantenservice? Bijvoorbeeld via de telefoon, e-mail of chat.
 • Openingstijden: wat zijn de openingstijden van de klantenservice? Kan je ook buiten kantoortijden terecht?
 • Reactietijd: wat is de reactietijd van de klantenservice? Hoe snel kan je antwoord verwachten op je vragen of problemen?
 • Deskundigheid: hoe deskundig is de klantenservice? Kunnen ze je goed helpen bij vragen en problemen?
 • Reviews: wat zeggen andere klanten over de klantenservice? Zijn er veel klachten of juist veel positieve ervaringen?

Het is verstandig om de klantenservice en support van verschillende aanbieders te vergelijken. Zo kan je een weloverwogen keuze maken en weet je wat je kan verwachten.

Betrouwbaarheid van de aanbieder

Tot slot is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare aanbieder. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan en dat je waar krijgt voor je geld. Bij het kiezen van een betrouwbare aanbieder is het verstandig om op de volgende punten te letten:

Keurmerken: heeft de aanbieder keurmerken of certificaten die aantonen dat ze betrouwbaar zijn?

 • Reviews: wat zeggen andere klanten over de aanbieder? Zijn er veel klachten of juist veel positieve ervaringen?
 • Erfenis: heeft de aanbieder een goede reputatie en staat deze al langer bekend als een betrouwbare partij?
 • Transparantie: is de aanbieder transparant over de kosten en voorwaarden van het abonnement?
 • Juridische zaken: heeft de aanbieder geen juridische geschillen lopen of andere problemen met wet- en regelgeving?

Het is verstandig om de betrouwbaarheid van verschillende aanbieders te vergelijken. Zo kan je een weloverwogen keuze maken en weet je zeker dat je in zee gaat met een betrouwbare partij.

Conclusie Waar moet je op letten bij abonnement

Het afsluiten van een abonnement is een belangrijke keuze waarbij je goed moet nadenken voordat je een keuze maakt. Door middel van deze checklist kan je een weloverwogen keuze maken en voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. Het is belangrijk om de voorwaarden goed door te nemen, een kostenoverzicht te maken, opzegmogelijkheden te bekijken, de klantenservice en support te checken en te kiezen voor een betrouwbare aanbieder. Door deze punten in acht te nemen, kan je met een gerust hart een abonnement afsluiten en voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Meer belangrijke informatie over abonnementen en lidmaatschappen

Het kiezen tussen een abonnement of lidmaatschap is een persoonlijke keuze. Wat zijn eigenlijk de voordelen van een abonnement? Er is een breed Scala aan abonnementen. Waar moet je beginnen? Een hulpmiddel kan zijn om meer te weten over abonnementsmodellen. Wat je natuurlijk ook wilt weten wat is voor jou op dit moment het beste abonnement of het goedkoopste abonnement. En wat zijn de voor- en nadelen van abonnementen: korte of lange looptijd. Wil je een abonnement afsluiten: Welke documenten heb je dan nodig? Belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijkheden. Daar helpen we je graag mee door veel informatie te delen met je. Je keuze hoeft niet permanent te zijn. Een Tip: Controleer je abonnementen en lidmaatschappen wel regelmatig of je er nog gebruik van maakt. Door goede keuzes te maken kun je namelijk aardig wat geld besparen. Sowieso is het belangrijk om je van de kosten bewust te zijn. Wat zijn eigenlijk de gemiddelde kosten van een maandelijks abonnement? En wat betreft de maandabonnementen: welke zijn het meest betaalbaar? En is een abonnement hetzelfde als een contract? Waar op letten bij een abonnement afsluiten? Dat zijn allemaal belangrijke vragen om antwoord op te krijgen. Wanneer je abonnement bijna afloopt is het goed om te weten of je je abonnement wilt overzetten of dat je abonnement verlengen. Ook handig om te weten hoe je van een een abonnement weer af komt. Lees meer in abonnement opzeggen. Maar wat nu wanneer je een abonnement tussentijds opzeggen wilt. Wat zijn je rechten en plichten. Of als je wilt overstappen naar een ander abonnement. Hoe doe je dat dan? Hou ten alle tijde je opzegtermijn abonnementen in de gaten. Dat gaat je een hoop tijd en moeite besparen. En wil je weten: Hoe kom je onder een abonnement uit? Lees dan alle Tips en Tricks. En als laatste tip: Voorkom je dat je onnodig geld uitgeeft aan abonnementen, analyseer welke abonnementen je wilt behouden en welke je wilt opzeggen, ga op zoek naar betere deals, maak een planning voor het overzetten van je abonnementen dan kun je ervoor zorgen dat je alleen nog betaalt voor abonnementen die je daadwerkelijk gebruikt.

Welke abonnementen en lidmaatschappen kun je afsluiten

Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of zijn er wel abonnementen of lidmaatschappen voor te vinden. Je kunt denken aan categorieën als: Eten & Drinken, Wonen, Koken en Huishouden, Bloemen en Planten, Dier, Tuin en Klussen. Of voor je uiterlijk aan Kleding, Schoenen en Accessoires en Mooi en Gezond. Voor je werk en de kinderen vind je meer abonnementen in Speelgoed, Kantoor en School. Ben je op zoek naar een leuk en bijzonder cadeau dan zijn er abonnementen of lidmaatschappen voor een leuke Goodiebox. Hou je veel van Boeken, Muziek en Films, ook dan kun je daar goede abonnementen voor afsluiten. Sta je voor een grote grote financiële uitgave maar wil je dat niet in één keer doen dan kan een abonnement daarvoor afsluiten erg handig zijn. Denk daarbij aan een abonnement voor een TV, Computer en Elektronica, Auto’s, Fiets en OV. De abonnementen en lidmaatschappen voor Sport en Bewegen of Welness zijn wel bekender maar ook daar schreef ik informatieve artikelen over. Net zoals over abonnementen en lidmaatschappen die minder bekend zijn. Bijvoorbeeld Recreatie en leeftijdsfases. De mogelijkheden daarin zijn er wel maar nog minder bekend. Ben benieuwd welk artikel, jou de beste informatie heeft gegeven.

Meest gestelde vragen over Waar moet je op letten bijabonnement

Welke soorten abonnementen zijn er?

Er zijn verschillende soorten abonnementen, zoals telefoonabonnementen, sportschoolabonnementen, streamingdiensten en tijdschriftabonnementen.

Hoe vergelijk je verschillende abonnementen met elkaar?

Door het maken van een kostenoverzicht en het vergelijken van voorwaarden, opzegmogelijkheden, klantenservice en support en betrouwbaarheid van de aanbieder.

Waarom is het belangrijk om de voorwaarden van een abonnement te lezen?

Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan door beperkingen in het gebruik van het abonnement of extra kosten die buiten de maandelijkse abonnementskosten vallen.

Wat zijn opzegmogelijkheden van een abonnement?

Dit kan verschillen per aanbieder, maar vaak geldt er een opzegtermijn en kunnen er opzegkosten verbonden zijn aan het abonnement.

Hoe kan je de klantenservice van een aanbieder testen?

Door contact op te nemen via telefoon, e-mail of chat en te kijken naar de reactietijd, deskundigheid en openingstijden.

Wat zijn keurmerken of certificaten die aantonen dat een aanbieder betrouwbaar is?

Dit kan bijvoorbeeld het Thuiswinkel Waarborg keurmerk zijn of een ISO-certificaat.

Wat zijn de voordelen van het afsluiten van een abonnement?

Dit kan bijvoorbeeld gemak, besparing van geld en toegang tot exclusieve diensten of producten zijn.

Hoe kan je extra kosten voorkomen bij een abonnement?

Door het maken van een kostenoverzicht en goed op te letten welke kosten er buiten de maandelijkse abonnementskosten vallen.

Wat is een opzegtermijn bij een abonnement?

Dit is de tijd die je van tevoren moet opzeggen voordat het abonnement stopt.(1)

Waar kan je terecht voor hulp bij het opzeggen van een abonnement?

Bij de klantenservice van de aanbieder of bijvoorbeeld bij een onafhankelijke organisatie zoals Consuwijzer.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), oprichter van de website BesteAbonnementen.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit en voetbal) en mindset. Laat je inspireren door onze ervaringen met productabonnementen en kies het abonnement dat het beste bij jou past. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail naar info@besteabonnementen.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis.
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Waar op letten bij een Abonnement afsluiten? Een Checklist

Laat een reactie achter