In dit artikel

Een persoon gebruikt een smartphone om app-abonnementen te beheren, met stadsgezicht op de achtergrond.

Abonnement app opzeggen: Hoe stop je een abonnement op een app in 5 eenvoudige stappen

In dit artikel

Het ongewild betalen voor app-abonnementen is een veelvoorkomend probleem. Veel mensen vinden het lastig om abonnementen op tijd op te zeggen. Ik, Martijn Meeuwis, oprichter van BesteAbonnementen.nl, help je hierbij.

Dankzij mijn ervaring met verschillende abonnementen kan ik je eenvoudige stappen bieden om dit probleem op te lossen.

Een belangrijk feit om te weten is dat je op je iPhone en iPad gemakkelijk je lopende abonnementen kunt bekijken en stoppen. Dit artikel geeft unieke inzichten over hoe je dit in vijf eenvoudige stappen kunt doen.

Lees verder.

Samenvatting

 • Je kunt abonnementen op apps stopzetten via de instellingen op je iPhone, iPad of Mac door een paar eenvoudige stappen te volgen. Open de instellingen, tik op je naam, ga naar ‘Abonnementen’, kies het abonnement dat je wilt annuleren en selecteer ‘Annuleer Abonnement’.
 • Voor Google Play abonnementen open je de Google Play Store app of website, ga naar ‘Betalingen en abonnementen’, selecteer ‘Abonnementen’, kies het abonnement dat je wilt stopzetten en klik op ‘Abonnement opzeggen’ of ‘Beëindigen’.
 • Het verwijderen van een app van je apparaat betekent niet dat het abonnement ook wordt stopgezet. Om te voorkomen dat je blijft betalen voor diensten die je niet gebruikt, moet je het abonnement actief annuleren via de instellingen van je apparaat of de bijbehorende app store.
 • Na het annuleren van een app – abonnement kun je meestal nog tot het einde van de betaalde periode gebruikmaken van de dienst. Dit betekent dat je nog steeds toegang hebt tot bijvoorbeeld Apple TV+ tot het einde van de termijn, zelfs als je het abonnement al hebt opgezegd.
 • Let altijd goed op bij gratis proefperiodes en lees de voorwaarden. Sommige apps veranderen automatisch in betaalde abonnementen na afloop van de proefperiode. Door regelmatig je abonnementsinstellingen te controleren, vermijd je onverwachte kosten.

Hoe een app-abonnement te beheren

Om grip te krijgen op je digitale uitgaven, is het beheren van je app-abonnementen cruciaal. Je leert snel hoe je abonnementen kunt vinden en wijzigen via de app store-app op je mobiele toestel of computer.

Een abonnement opzeggen op je iPhone of iPad

Het beheren van abonnementen op je iPhone of iPad is eenvoudig. Je hebt alleen je toestel en een paar stappen nodig.

 1. Open de ‘Instellingen’ app op je apparaat.
 2. Tik bovenaan op je naam om naar je Apple ID – instellingen te gaan.
 3. Kies ‘ Abonnementen’ uit de lijst met opties.
 4. Hier zie je alle huidige en vroegere app – abonnementen die aan jouw Apple ID gekoppeld zijn.
 5. Zoek het abonnement dat je wilt stopzetten en tik erop.
 6. Onderaan vind je de optie ‘ Annuleer Abonnement’. Tik hierop.
 7. Als laatste stap moet je bevestigen dat je echt wilt opzeggen.

Na deze stappen is het abonnement stopgezet maar blijf je toegang hebben tot de diensten tot het einde van de lopende periode.

Nu weet je precies hoe je een ongewenst app-abonnement kunt annuleren op jouw iPhone of iPad, laten we kijken hoe dit werkt voor Mac-gebruikers.

Een abonnement opzeggen op je Mac

Op je Mac een abonnement stoppen is eenvoudig. Volg deze stappen om snel van ongewenste abonnementen af te komen.

 1. Open de App Store op je computer. Dit is waar je alle apps vindt.
 2. Klik op je naam onderaan de zijbalk. Hierdoor ga je naar jouw account.
 3. Kies ‘Bekijk Informatie’ bovenaan het scherm en voer zo nodig jouw wachtwoord in. Dit brengt je bij jouw accountgegevens.
 4. Scroll naar beneden tot je ‘Abonnementen’ ziet staan en klik op ‘Beheer’. Je ziet nu een lijst met al jouw huidige lidmaatschappen.
 5. Vind het abonnement dat je wilt opzeggen en klik erop. Sommige mensen vinden hier verrassingen.
 6. Selecteer ‘Annuleer Abonnement’ of kies ‘Annuleer Gratis Proefperiode’ als die nog loopt. Dit stopt de automatische verlenging.

Zorg dat je ontvangstbewijzen over verlening controleert om te bevestigen dat het abonnement echt is gestopt. Na deze stappen zou je geen last meer moeten hebben van ongewilde kosten door app-abonnementen.

Nu weet je hoe je een abonnement opzegt op een Mac, daarna kun je leren hoe dit werkt voor Google Play abonnementen.

Een abonnement op Google Play opzeggen

Na het annuleren van abonnementen op je Mac, is het tijd om te kijken hoe je dit doet voor diensten via Google Play. Het stopzetten van een abonnement op Google Play is cruciaal om ongewenste kosten te voorkomen. Het proces is rechttoe rechtaan en vereist slechts een paar stappen.

 1. Open de Google Play Store op je computer of smartphone.
 2. Ga naar het profielicoontje van je Google – account in de hoek.
 3. Kies ” Betalingen en abonnementen” uit de opties die verschijnen.
 4. Zoek naar ” Abonnementen” en klik hierop.
 5. Je ziet nu een lijst met alle lopende abonnementen die je hebt afgesloten via Google Play.
 6. Vind het specifieke abonnement dat je wilt beëindigen en selecteer deze.
 7. Op deze pagina vind je de optie ‘ Abonnement opzeggen’ of ‘ Beëindigen‘.
 8. Volg de aanwijzingen die verschijnen om het opzeggen te voltooien.
 9. Vaak vraagt Google naar de reden van opzegging, dit helpt hen hun diensten te verbeteren.
 10. Nadat je alles hebt bevestigd, ontvang je een ontvangstbewijs over verlenging per e-mail als bewijs dat het abonnement is gestopt.

Belangrijk is om te onthouden dat simpelweg een app verwijderen niet betekent dat het bijbehorende abonnement ook wordt stopgezet. Zorg er dus altijd voor dat je de bovenstaande stappen volgt om daadwerkelijk geen verdere betalingen meer te doen voor services waarvan je geen gebruik maakt.

Het beheren van app-abonnementen hoeft geen complex proces te zijn, door bovenstaande stappen nauwgezet te volgen kan iedere gebruiker binnen enkele minuten ongewilde abonnementskosten vermijden.

Duidelijk communiceren met klanten over verwachtingen rondom cookies en privacybeleid zorgt ervoor dat app-ontwikkelaars hun reputatie hoog houden bij hun gebruikersbasis, wat essentieel is voor elk bedrijf in deze digitale tijdsperiode.

Deze informatie biedt een helder inzicht in hoe eenvoudig het kan zijn om controle terug te krijgen over jouw financiën door actief beheer over jouw online uitgaven en subscriptions.

Een moderne en strakke omgeving met een smartphone en digitale apparaten.

Wat gebeurt er als je een abonnement opzegt?

Zeg je een abonnement op, dan kun je het nog gebruiken tot het einde van de betaalde termijn. Dit betekent dat als je al voor de maand hebt betaald, je toegang blijft houden tot de dienst of product, zoals Apple TV+, totdat die periode afloopt.

Het stopzetten van een abonnement neemt niet direct effect; je profiteert nog steeds van de betaalde tijd.

Het opzeggen van een abonnement zorgt ervoor dat er geen ontvangstbewijzen over verlenging meer komen. Je wordt niet meer automatisch in rekening gebracht zodra de lopende cyclus eindigt.

Dit is cruciaal om ongewenste kosten te voorkomen, vooral bij diensten die je niet meer gebruikt of nodig hebt. Het beheren van je abonnementen via instellingen op je telefoon of computer stelt je in staat controle te houden over je financiën en voorkomt verrassingen op je bankafschrift.

Een persoon beheert abonnementen op laptop in gezellig thuiskantoor.

Tips tegen misleiding bij app-abonnementen

Let goed op de duur van gratis proefperiodes. Sommige apps lokken je met korte proeftijden die snel overgaan in betaalde abonnementen. Controleer altijd hoe lang de proefperiode duurt voordat je instemt.

Zo voorkom je dat je onverwachts moet betalen.

Controleer regelmatig je abonnementsinstellingen op je mobiel of tablet. Dit helpt je overzicht te houden over welke abonnementen actief zijn en wanneer deze aflopen. Als je een abonnement niet meer gebruikt, zeg het dan op via de instellingen van je apparaat of via de App Winkel of Google Speelwinkel.

Dit bespaart je geld en voorkomt dat je betaalt voor diensten die je niet gebruikt.

Alles over Abonnement App Opzeggen (Inclusief links en bronnen)

Na onze tips tegen misleiding bij app-abonnementen, gaan we verder met de handige bronnen die je kunnen helpen bij het opzeggen van abonnementen. Om een abonnement op een applicatie te beëindigen, begin je vaak in de Instellingen van je smartphone of tablet.

Hier tik je onder jouw naam op ‘Abonnementen’ om de lijst met jouw huidige abonnementen te bekijken. Dit is een eenvoudige stap om te zien welke diensten je momenteel betaalt.

Voor gebruikers van Apple apparaten, zoals iPhones en iPads, vind je deze optie direct in de Instellingen. Android-gebruikers kunnen hun abonnementen beheren via Google Play door naar play.google.com te gaan.

Op beide platforms kun je direct actie ondernemen om abonnementen die niet meer nodig zijn te annuleren. Hierdoor houd je controle over je maandelijkse uitgaven en vermijd je betalingen voor diensten die je niet gebruikt.

Conclusie

Het stoppen van je app-abonnementen hoeft niet moeilijk te zijn. Volg de stappen die we hebben besproken en je voorkomt onnodige uitgaven. Beheer je inschrijvingen slim, zowel op iOS-apparaten als Android-platforms.

Zo houd je controle over wat je betaalt. Blijf alert, zeg tijdig op en geniet van je vrijheid zonder ongewenste kosten.

Veelgestelde Vragen

1. Wat moet ik doen om mijn app-abonnement op te zeggen?

Om je app-abonnement op te zeggen, zoek je eerst naar de instellingen van het abonnement binnen de app of op de website van de dienst. Volg daarna de aangegeven stappen om het abonnement te annuleren.

2. Kan ik mijn abonnement op elk moment stopzetten?

Ja, je kunt je abonnement op elk moment stopzetten, maar het is belangrijk om de voorwaarden te controleren voor eventuele opzegtermijnen of -kosten.

3. Wat gebeurt er nadat ik mijn abonnement heb opgezegd?

Nadat je jouw abonnement hebt opgezegd, behoud je toegang tot de dienst tot het einde van de betaalde periode. Hierna verlies je de toegang tot de diensten en functies van de app.

4. Hoe weet ik zeker dat mijn abonnement succesvol is opgezegd?

Na het opzeggen van je abonnement ontvang je meestal een bevestigingsmail of -bericht. Controleer ook je bankafschriften om te verzekeren dat er geen verdere betalingen worden afgeschreven.

Picture of Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), oprichter van de website BesteAbonnementen.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit en voetbal) en mindset. Laat je inspireren door onze ervaringen met productabonnementen en kies het abonnement dat het beste bij jou past. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail naar info@besteabonnementen.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren.Meer ervaringen van Martijn Meeuwis.